Українська Автокефальнa
Православна Церква в Діаспорі 


офіційний веб-сайт

 

 


Головна
Новини
Єпископат
Парафії
Історія

Фотогалерея
Відео
Ресурси
Контакти


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


5-та неділя Великого Посту Марії Єгипетської

Дорогі Брати і Сестри !

Приклад життя Марії Єгипетської доводить, що молитва Покаяння відкрий мені двері, Життядавче має велику духовну силу. яка може переродити грішника, через щире покаяння, у нову людину. Протягом Великого посту ми два рази прославляємо преп. Марію Єгипетську, а особливо в пяту неділю, незадовго до закінчення Посту. Церква Христова сьогодні звертає нашу увагу на великі духовні досягнення преп. Марії і її життя ставить перед нами, як зразок великої надії кожної грішної людини на велике милосердя Боже. Преп. Марія з самих молодих років попала в блуд гріховного життя, думала, що так є добре, і своїми гріхами ранила інших.
Серед її друзів не знайшлося нікого, хто б міг промовити до неї - не гріши більше, йди і кайся Богу за свої гріхи. Вона не знала милосердя Божого, не чула про хресну жертву Сина Божого, не було їй відоме, що нема гріха у людей, який би переміг милосердя Боже, крім гріха нерозкаянного.
 
Преподобна Марія пізнала велике милосердя Боже лише тоді, коли, з цікавости, хотіла в свято Воздвиження Хреста Господнього піти в церкву Гроба Господнього разом з іншими богомольцями, щоб подивитись на Хрест Господень. Але при вході до церкви вона пережила щось небувале - сила невидима не допускала її у храм. Здивована починає роздивлятись круг себе - хто міг би її держати, але навкруги неї всі вільно заходять в церкву. Тоді підносить голову свою і бачить над собою Пречисту Божу Матір, яка промовила: Йди, перше, і кайся у своїх гріхах.
З того часу преп.Марія відкинула все своє гріховне життя, приступила до сповіді, причастилась Святих Таїнств і відійшла за Йордан у пустелю, де пробувала з молитвою до кінця свого життя.
З великої грішниці зродилась нова свята - преп. Марія. І, власне, цей зразок великого, щирого каяння у своїх гріхах церква, особливо у дні Святого Посту, пригадує нам, щоб і ми всі піднесли очі свої до Бога та щиро покаялись і відродились у нове, святе християнське життя. Господь Бог нас любить, чекає на нас: все вже злагоджене, вечеря готова. І дальше Господь сказав Того, хто приходить до мене, Я не вижену геть (Ін.6,37)
І ми всі сьогодні можемо переглянути наше життя і порівняти його до грішного життя Марії Єгипетської. Так як і вона, ми часто хочемо йти до церкви, але невидимі сили нас не пускають, часто хочемо удома молитися, але молитва не йде з уст наших, хочемо братям простити провини але серце наше камяне. Хотілося б почати нове краще життя але немає сили любити ближнього не знаходимо любові. Що маємо робити? Сумувати? Не тільки! Наслідуймо життя преподобної Марії, щиро каймось та підімо пити пиття Нове.
Амінь.

 о. Валентин Смоктунович
 

 


 


2010-2011 УАПЦ в Діаспорі