Українська Автокефальнa
Православна Церква в Діаспорі 


офіційний веб-сайт

 

 


Головна
Новини
Єпископат
Парафії
Історія

Фотогалерея
Відео
Ресурси
Контакти


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Про піст і його значення


Початок Великого Посту... Церква вела нас до нього підготовчими неділями: Про Закхея, Митаря і фарисея, Блудного Сина, Мясопусна Неділя, Сиропусна Неділя. Адже як справді важливо настроїти душу свою на цю духовну подорож. Піст є для нас духовним покликом, на який ми стаємо з глибиною свідомості. Піст вимагає зусиль душі, щоб ним ми оновились, стали добрішими, вглибились в духовне життя. При допомозі Посту людина стає господарем своєго тіла, вказує йому, керує ним і воно слухається, покоряється перед душею. Людина поститься не устами тільки і черевом, людина поститься серцем. Це стриманість від усякого зла, яке зароджується в серці: гніву, злоби, сквернословя, неправди, гріховних пристрастей.

Піст є найкращим часом, щоб залічити духовні рани: примиритись із рідними і ближніми, очистити думки і почуття, щоб зустріти Пасху чистими, світлими як Ангели.

Задумаємося який великий вплив може мати Піст на наше життя, нашу поведінку в середовищі, в якому ми живемо, де є різні культури, вірування, технології світу. Як відчути силу посту, коли ми зайняті працею, домом, сімєю? Як зробити, щоб Піст був не тільки обовязком, але бажанням, на який ми стаємо з радістю, а не з примусу? Для цього нам треба усвідомити, що ми хочемо осягнути в час цієї духовної подорожі.
Щоб духовне значення Посту не звести до формального, духовна мудрість вчить нас поститись не тільки тілом, - поститись духом, поститись всім своїм єством. Тільки тоді Постом ми очищаємо всю свою природу від того, що ми називаємо гріхом. Постом ми отримуємо перемогу, ми вже не є рабами гріха, ми стаємо вільними, переможцями в боротьбі проти пристрастів, поганих захоплень. Укріпляючись Постом ми, немов, беремо духовний шолом і щит, щоб захищати себе від ворога людства, спокусника- сатани.
Без сумніву , стиль теперішнього життя втягує нас із все більшою і більшою силою у тенети світського життя, пропонуючи різного роду розваги, захоплення, забираючи наш час, відхиляючи нашу увагу від радості спілкування з Богом в молитві, участі в Богослуженнях разом із братами і сестрами у Христі, немов би хоче нас повністю поглинути, потопити. Але, якщо великою є наша спрага осягнути перемогу, воскреснути для життя в Бозі, жити просвітленим життям, укріпнути вірою, піднестись над земними пристрастями, тоді Піст стає для нас реальною силою. Тоді ми приймаємо його із всією серйозністю, бо бажання спасти душу свою є великим і релігійнісь наша не є формальним виконанням обряду.
Я бажаю всім Вам гідно почати і провести святий час Посту, оновити себе, щоб з чистим сумлінням зустріти Світле Воскресіння Христове.

З любовю у Христі Ісусі

о. Євген Кваснюк


 

 


 


2010 УАПЦ в Діаспорі